02 januari 2010

Aftellen!

Stel je dat eens voor: mijn schoonvader komt een keer op vakantie en er is niks te klussen. Ik denk dat ie het met het eerstvolgende vliegtuig terugrent naar Nederland! Gelukkig blijft er genoeg tijd over om leuke dingen te doen (sommige klussen zijn trouwens ook leuk, hoor).
De jaarwisseling was bijvoorbeeld een absoluut hoogtepunt. Niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, want we zaten op de grote brug! Aftellen op zo'n vijftig meter boven Paramaribo, een hele bijzondere ervaring voor ons allemaal. Een bijdrage van Ton de Boer.


Nadat de laatste werkzaamheden voor de drinkwater purifier in het guesthouse zijn afgerond kunnen we zachtjes aan aan de jaarwisseling gaan denken. ’s Middags zijn we met Sietse en Amber nog een flink stuk gaan fietsen, speelden een partijtje voetbal op een toevallig ontdekt veldje pal langs de Surinamerivier. Dit alles met het doel ze moe te maken zodat ze even een uurtje konden voorslapen.

Nou dat is gelukt, van half vijf tot half zeven sliepen ze als roosjes. Tot de klok van 00.00 uur zouden ze het anders niet volhouden. Bastiaan en Paul waren rond 21.00 terug uit de stad waarna we met z’n allen fish en chips aten met bloemkoli uit eigen tuin. Saskia had de tafel extra feestelijk gedekt, zodat het een feestelijke afsluiting werd van het jaar 2009. Daarna nog wat spelletjes en toen was het al bijna tijd om de deur uit te gaan. Echter niet voordat er nog een schaal oliebollen was gebakken. Alles ging in een grote picknickmand, glaasjes om mee te klinken en wat sterretjes pijlen voor de kids.
En toen rond half twaalf met z’n allen op pad naar de “Bosjebrug” zoals de brug in de volksmond wordt genoemd. De auto werd geparkeerd aan het begin van de Manjadam, vlak bij de sluis, en te voet ging het in ganzenpas naar de top van de brug.
Naast de rijbaan loopt een smal onderhoudspad waar je achter elkaar kunt lopen. Het was nog zeker een kwartier lopen naar de top. Je hebt daar een prachtig uitzicht over de rivier, Paramaribo en achter je Commewijne. Er waren meer mensen die het idee hadden op de brug de jaarwisseling te vieren, diverse auto’s bleven stilstaan om te proosten, tot...opeens een politieauto opdook, ons passeerde en een eindje verder stopte en vervolgens ging keren. Oeps, dachten we, het feestje wordt verstoord. Je mag n.l. niet als voetganger over de brug en dus ook niet op de brug. Maar nee, ze kwamen bij ons staan, zetten de zwaailichten aan en bleven tot de klok van twaalf, maakten ook wat foto’s en deden verder niet moeilijk.
We telden met z’n allen af van 10 seconden voor 00.00 uur en wensten elkaar en de andere aanwezigen, ook de politie, een happy nyun yari.

We konden vervolgens overal om ons heen van een gigantisch spektakel aan vuurwerk genieten. De glazen werden gevuld en er werd geklonken, en de meegebrachte oliebollen werden genuttigd. Pluim voor de oliebollenbakster, ze smaakten voortreffelijk.
Na een half uurtje daalden we in ganzenpas de brug weer af en gingen retour Sadiodam.

Het geknal begon langzaam af te nemen zodat we om 02.00 uur deze keer rustig konden slapen. De vorige nacht waren er overal in de buurt owru yari vieringen met de nodige decibellen, zodat we wel wat slaap in te halen hadden.
Al met al een heel bijzonder jaarwisseling voor ons met al onze dierbaren en Paul uit Hoeven, op een heel bijzondere plek.

1 opmerking:

Anoniem zei

Geachte heer/mevrouw,

Graag zouden wij jullie blog vermelden in de nieuwsbrief van de Wereldomroep. Voelt u hier iets voor?

Zo ja, neem even contact met mij op via tom.buurman@rnw.nl

Ik kon geen gegevens vinden op het blog.

Bedankt,

Tom Buurman
Wereldomroep