25 mei 2010

Suriname stemt (niet?)

We hadden natuurlijk overal op gerekend...behalve op een electoraat dat wegblijft! Als ik de eerste berichten mag geloven valt de opkomst erg tegen.
Maar dat is natuurlijk niet zo gek, iedereen is nog aan het werk of komt er net vandaan. Bovendien heeft het de afgelopen twee uren pijpstelen geregend.


Ze komen dus heus wel, ze hebben nog drie uurtjes de tijd. Maar het feit dat er -verspreid over de stembureaus- nog zo'n 50.000 niet opgehaalde oproepingskaarten op evenzoveel burgers liggen te wachten, is wel zorgelijk.
Een deel van hen komt ongetwijfeld nog opdagen vandaag. Maar op zo'n kleine bevolking is het een grote groep niet-stemmers. En een gemiste stem is een gemiste kans.

Verder weinig bijzonderheden, het loopt allemaal gemoedelijk en ordelijk. Politie-agenten slenteren rond, maken hier en daar een praatje. Voor de ordedienst valt er ook weinig te ordenen.
Het enige incident waar ik van hoor is een mevrouw in het binnenland die niet kan/mag stemmen omdat ze doof en blind is. Ze heeft niemand gemachtigd om namens haar te stemmen en ze kan het stembiljet niet zélf invullen. Maar volgens de regels moet je, als je zélf komt opdagen, ook zélf stemmen. Oeps!
Het feestje gaat voor haar dus niet door, althans, dat meldt de verslaggever.

Uiteraard nemen we ook een kijkje, bij een stembureau op Meerzorg. Daar is het nog rustig. Zoals altijd staan de propagandisten broeder- en zusterlijk naast elkaar. Met de voorbeelden in de hand, om hun aanhangers de laatste steminstructies te geven.
Een dreigende hoosbui jaagt ons echter al snel weer naar huis. Verkiezingen zijn ook leuk voor de tv, lekker droog met een kopje thee erbij...

Geen opmerkingen: