19 oktober 2008

Een dagje uit met de ouwetjes

Een bijdrage van Ton de Boer

Ieder jaar organiseert de contact commissie van Telesur een dagje uit voor de gepensioneerden.
Omdat zowel Hugo als Orlanda als gepensioneerden van Telesur, het telecommunicatie bedrijf in Suriname, iemand als introducee mochten meenemen , krijgen wij van hen de uitnodiging om mee te gaan.
Dit werd met dank aanvaard en gisteren, 17 oktober was de dag.
Bastiaan bracht ons ’s morgens vroeg naar het veerplein aan de Commewijnekant van de rivier en om kwart voor 7 zaten we in een bootje richting “platte brug”.
Om 7 uur moesten we ons melden bij het hoofdkantoor van Telesur aan de Keizersstraat.
Hier werden we opgevangen door Orlanda, die al naar ons uit keek.
Op de binnenplaats was een ontvangst waar we voorzien werden van de eerste cadeautjes, een petje , een leuk shirt en een paraplu.
Verder kregen we koffie en een broodje.
Om 8 uur vertrokken we per bus, een heel convooi bussen, eerst nog langs een ander kantoor van Telesur, waar nog een groep zich bij het convooi aansloot, en vervolgens richting ParaBella, waar het allemaal te doen was.


Para Bella ligt in het district Para, zeg maar ongeveer tussen Onverwacht en Paranam, midden in de bush.
Het is een op witte zandgronden gelegen vakantieoord, waarvan je er wel meer vindt in Suriname, en er is een langgerekt meer op het terrein (of een kreek) waar je kunt zwemmen.



Het welkom bij aankomst was door een culturele dansgroep van de lokale indianen, die als het ware een erehaag vormden van dansers en muzikanten, waarlangs we naar de feesttent werden geleid.




Nadat een aantal sprekers hun verhaal hielden werd geopend met het herdenken van de mensen die “ er niet meer bij waren” met 1 minuut stilte, het zingen van het Surinaamse volkslied, en vervolgens het gezamenlijk zingen van “ dank U voor deze nieuwe morgen, dank U voor deze nieuwe dag...”, ook voor ons een heel bekend lied.
De directeur van Telesur ging vervolgens in op de ontwikkelingen binnen het bedrijf en de toekomst verwachtingen. Ook hier is net als in Nederland een concurrentie strijd ontstaan op de telecom markt. Om te overleven moet daar op ingespeeld worden en zal er voortdurend creatief moeten worden gedacht , zo hield hij zijn gehoor voor.
Ook zullen er voortdurend nieuwe diensten worden aangeboden. Als voorbeeld noemde hij SMS diensten speciaal voor de ouderen.
Ook had hij voor de gepensioneerden nog een paar leuke dingen in petto.
Daarna was er gelegenheid om te eten, er waren een viertal buffetten, traditioneel, indisch(javaans), creools en chinees.

Het eten was tiptop verzorgd en niet alleen heel lekker, maar in overvloed aanwezig.
De organisatie liep op rolletjes viel ons voortdurend op.
De groep mensen die deze dag leidde, deed er alles aan om alles vlekkeloos te laten verlopen. Er was een band van het Korps Politie Suriname, welke erg zijn best deed om een fijne sfeer te creeren.Ook de dansgroep deed tussendoor nog een keer een optreden.
Na het eten werd er eerst “uitgebuikt” en kon men wat wandelen, een spelletje doen, er waren b.v. gezelschapsspelen, of gaan zwemmen.
Daaarna was de band aan de beurt om de voetjes van de vloer te proberen te krijgen.
Na wat aanvankelijke aarzelingen kwam de sfeer er toen pas goed in en werd er gedanst dat het een lieve lust was.

En dat allemaal bij temperaturen van ruim boven de 30 graden....
Omdat er ook aan drinken geen gebrek was , was dit ook helemaal geen probleem .
Aan het eind werd een polonaise gedaan waarbij de Politie band helemaal los kwam....
Om half vijf was het feest over en reden we met de hele groep, ruim 400 personen ...., in de bussen in convooi weer terug naar Paramaribo.
Wij maakten de leden van de politie combo een compliment voor hun professionele spel, als ook aan de organisatie van deze dag.
Ze waren blij dat wij, als enige Nederlanders, genoten hadden van deze leuke dag.
Mooi man, fijn dat jullie er waren...... We voelden ons echt thuis en opgenomen in deze groep oudere Surinamers, de pioneers van het bedrijf, zoals hun huidige directeur ze noemde. Er was een hele prettige en ontspannen sfeer en die tekent ook een beetje voor de sfeer binnen Telesur.
Hugo en Orlanda, bedankt dat we samen met jullie dit mee mochten maken.

Ton.

Geen opmerkingen: