26 december 2009

Kerstfeest in Suriname (bijdrage van Brigitte de Boer)

Over onze kerst in Suriname hebben jullie de voorgaande jaren al het een en ander gelezen. Het is alweer onze derde kerst hier...
Maar voor mijn schoonouders was het allemaal nieuw. Kerst onder de tropenzon! Wij zijn erg benieuwd naar hoe ze het hebben ervaren. Hieronder laten we Brigitte aan het woord.


Lieve mensen,
Wat heet rustige kerst!! Wat een stress voor we eindelijk alles in huis hadden, en dat had niet zo zeer te maken met onze planning maar met het verkeer, echt verschrikkelijk, file file,en nog eens file en een enorme stank van uitlaatgassen want dat is hier echt erg, deze auto’s komen in Nederland niet door de keuring. De kinderen moesten 23 december maar voor twee uurtjes naar school en ’s avonds om 5 uur werd dan het kerstfeest gevierd. Sas en ik dus om 7.45 uur al voor Bastiaan, zijn relatie geschenken rond brengen de eerste gingen nog goed maar daarna……Om 10 uur vlug de kinderen gehaald, daarna naar de bakker 45 minuten later was Sas klaar bij de bakker……en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn superdotjes bleven ontzettend lief en geduldig. Het kerstfeest op school viel mij een beetje tegen. Ik vind dat er heel weinig aan echt kerst gedaan wordt, ook in de klas wat de kinderen aan werkjes maken is minimaal. Maar goed Amber en Sietse hebben het leuk gehad.
24 december was een drukke dag, Bastiaan en Saskia gingen boodschappen doen voor komende dagen. We gaan met 17 mensen naar Brownsberg, sommigen fietsen naar boven....
Wij gingen met Paul, en de kinderen naar de stad met het bootje, altijd weer leuk en de dotjes vinden het geweldig. Er was een kerstconcert van Telesur, er stonden 900 stoelen en de mensen moesten nog staan!!!!Geweldig, een grote tent en we zaten nog niet of we kregen al weer drinken en eten. Het was heel goed georganiseerd, super leuk om al die vrolijke mensen te zien.

’s Avonds gingen we met Ollie, Paul en Harvey naar de kerstnachtdienst, begon om 7 uur. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt, in één woord geweldig. Iedereen kwam in het wit of wit en rood, de prachtigste jurken en hoeden we keken onze ogen uit, het was een sfeervolle kerk (zie foto).


Iedereen zong uit volle borst het klonk geweldig en zo leuk voor ons de bekende liederen in het Surinaams te zingen. Aan het einde van de dienst werden de kaarsen aangestoken een zee van licht de lichten gingen uit, Paul heeft ook gefilmd, wij waren allemaal onder de indruk.
In de kerk kwam een mevrouw met een looprekje heel moeizaam strompelend binnen, haar man hielp haar, Ton dacht meteen aan de enige rollator die nog in de garage stond en zei tegen Paul ik zou die mevrouw wel een rollator cadeau willen doen. Ja, zei Paul, goed idee en samen stapten ze naar die mevrouw toe!!! Paul zit ook nergens mee hoor, die stapt op alle mensen af en vraagt om foto’s te maken en tot nu toe zei iedereen ja. Maar goed die mevrouw was zo blij en ze wilde heel graag de rollator hebben dus die gaan we na onze tour naar Brownsberg bij haar brengen!

Toen we weer op de Sadiodam aankwamen had Saskia de tafel gedekt voor thee met iets lekkers en overal stonden kaarsjes ook op de oprit. Tot laat hebben we nog zitten kletsen, super gezellig.

Kerstochtend een heel mooi gedekte tafel, heerlijk kerstontbijt buiten. Daarna zijn Paul, Bastiaan en Ton op de fiets vlak in de buurt een speurtocht uit gaan zetten. Door wereld natuurfonds is daar een educatieve wandeling uitgezet door het bos wat rondom de voormalige plantage Peperpot alles weer heeft overwoekerd. Echt schitterend en zo dichtbij.

Wij zijn toen met Fordy met zijn allen in de laadbak op pad gegaan, de kinderen vonden het geweldig, rode lintjes zoeken en daarbij steeds een opdracht. Ook de grote Stef en Harvey vonden het heel leuk.

Tegen 4 uur kwamen Ollie, Hugo en Peggy en ook Myrthe (vrijwilligster bij huize Campagne) was van de partij. ’s Avonds hebben we gegourmet,

en daarna de pakjes onder de boom uitgepakt, heel bescheiden hoor, voor iedereen 1 of 2 presentjes, vooraf hebben we kerstliedjes gezongen Amber en Sietse ook solo!!

Echt zo schattig. De tijd vloog en voor we het wisten was het al weer 12 uur geweest. Moe maar heel tevreden zijn we gaan slapen.
Dat was onze eerste kerstdag in de tropen.

Geen opmerkingen: