09 juli 2007

Dag uit het leven van...een relaxte Surinaamse familie

06:00
De wekker van het mobieltje gaat (de mooie wekkerradio is gesneuveld tijdens stroomstoring nummer 25).
Vader De Boer draait zich nog één keertje om, moeder De Bruin schiet er als een speer uit.
De kindjes liggen nog op één oor. Vier broodtrommeltjes en twee thermosflesjes worden snel gevuld. Soyamelk gaat op het vuur voor de pap van Amber, boterhammetjes worden klaargezet voor Sietse. Met kaas en hagelslag, zal ie heerlijk vinden...
Intussen is vader De Boer ook uit bed gerold, hij doet de gordijnen in de kamers van de kindjes open en zet de muziek op waarmee ze hopelijk uit bed worden gelokt. Tot dat moment is er nog genoeg tijd om te scheren.

06:45
De kindjes zitten aan tafel. Goedgeluimd, want ze hebben goed geslapen. Amber zit samen met Bolle Beer aan de pap. Een tijdrovende aangelegenheid, want elk hapje gaat eerst naar Bolle Beer dus het duurt twee keer zo lang. Aandringen helpt niet, de kindjes hebben 's ochtends altijd alle tijd.
Vader De Boer heeft intussen een andere boterham gesmeerd voor Sietse. Met pindakaas. Die met kaas en hagelslag mogen pas daarna, vindt het jongeheertje. Intussen is Moeder De Bruin onder de douche gesprongen.

07:15
De klok rent, dus het tempo wordt opgevoerd. Papa regelt het douchen, Mama het aankleden, Papa het tanden poetsen. Tussendoor slokje thee, sap of water, even de computer aan om te kijken of er belangrijke berichten zijn.
Eerst even ruzie over Bolle Beer, die van Amber ook onder de douche moet. Als dat niet mag gaat ze op de badmat liggen. Sietse wil nog even met de auto's spelen, maar ook dat gaat niet. Gelukkig geen discussie over kleding, mama's keuze valt vandaag in goede aarde.
Ook haartjes borstelen mag van allebei vanochtend!

7:30
Terwijl Vader de Boer de rap groeiende kindervoetjes in sandaaltjes probeert te persen haalt Moeder de Bruin nog snel een kam door haar haar en rent even langs de zaaibak. Is de broccoli al opgekomen? Nog niet.
Dan is het wegwezen: Vader op de brommer richting een patiënt, Moeder in de auto met de kindjes richting school.

8:00
De kindjes zitten op hun stoeltjes op school, Papa zit op een stoel naast het bed van een patiënt. Mama zit op een bank in een bootje op weg naar haar derde werkdag in Paramaribo.

12:30
De helft van de dag zit erop. Vader De Boer is vier patiënten en een groepstraining verder, de kindjes hebben geknipt, geplakt en een nieuw liedje geleerd. Sietse heeft er een buil bij, botsing met een klasgenoot...
Moeder De Bruin pakt snel haar tas in, de werkdag zit er weer op. In draf naar het bootje, dat met haar komst vol zit en meteen naar de overkant vertrekt. Dan vlot doorstappen naar de auto en de kindjes van school halen.

13:30
Iedereen heeft gegeten. De kindjes een warme maaltijd op school, moeder De Bruin pakt bij thuiskomst op Meerzorg een boterhammetje. Omdat een patiënt afzegt lukt het het Vader De Boer (die is nog in de stad) zowaar om even rustig een warme maaltijd bij de bovenburen te eten.

17:30
De was wappert aan de lijn, moeder De Bruin is met de plantjes bezig. Vandaag geen training dus ze hoeft niet te sjeezen naar de stad. Boven haar hoofd dreigt een bui. Sietse fietst zijn zoveelste rondje, Amber is alweer een uurtje wakker en zit in de aarde te wroeten. De buurkinderen melden zich, willen graag meehelpen met planten. Lief aangeboden, maar zorgt voor extra drukte.
Vader De Boer zit middenin de spinningles, hem wachten nog zo'n les en twee patiënten voordat de werkdag om is.

18:30
Kindjes zijn gedoucht. Tussendoor geeft Moeder de Bruin een computerlesje aan het buurmeisje van tien. Na het boterhammetje rennen de kindjes nog wat rond, dansen op muziek en komen met zes boekjes aandragen. Die moeten allemaal worden voorgelezen. We zijn op schema, dus de nagels kunnen ook worden geknipt. Papa belt tussendoor om welterusten te zeggen, nee, er is geen uitvaller dus het wordt gewoon weer lekker laat.

20:00
De kindjes liggen erin. Sietse slaapt al om kwart voor acht, Amber zoals gewoonlijk nog niet. De klamboe moet open, ' ik wil sap!', waar is bolle beer?, en vier boekjes verder is het eindelijk stil.
Mama struikelt voor de zoveelste keer over de enorme autofile in de woonkamer. Opruimen dan maar, Sietse is het ondanks het dringende verzoek vergeten.
De vaatwasser roept: legen, vullen, dan weer draaien. O ja, er zit nog een wasje in de machine in het guesthouse. Komt zo, eerst nog wat kleren opvouwen. De bank ligt bomvol! Dweilen? Wordt morgen...

22:30
Het brommertje komt aangereden, moeder De Bruin sprint naar het garageknopje. Trucje weer gelukt, de deur is open op het moment dat de brommer er aankomt. Kopje thee en even de dag doornemen. Een boterhammetje met tomaat van eigen kweek gaat er wel in bij de vermoeide fysio.
En o ja, dat wasje, weer vergeten...vader De Boer holt bereidwillig naar het guesthouse.
Dan nog even de mailtjes doornemen. Beantwoorden wordt niks vandaag, veel te moe! De weblog? Oh ja...morgen, beloofd!

Op naar de volgende relaxte dag...

2 opmerkingen:

Arend zei

Het lijkt wel Nederland... Nou, geweldig hoor, deze verhalen, je zou het uit moeten laten geven! Of kost dat misschien nog meer tijd en geregel?
Chapeau voor jullie weblog en alle goeds voor jullie allen!
Groet!

tropenkindje zei

Hoi Arend,
Bedankt, we voelen ons zeer gevleid...
Ik vrees dat het net niet goed genoeg is om uit te geven, maar als er ergens een uitgever is die dit leest...bel me. Het geregel neem ik graag op me!