22 februari 2007

We hebben hem

Leptodeira annulata bakeri
Naamgeving: Papiamentu: Santanero, Engels: Baker's cat-eyed snake, Aruba cat-eyed snake. In Zuid-Amerika komen andere ondersoorten van Leptodeira annulata voor en kent men voor deze de volgende namen: Engels: Banded cat-eyed snake, Banded night snake, Banana snake, Engels Trinidad: Mapepire, Surinaams Nederlands: Katteoogslang, katslang, Sranang tongo: Pina Owroekoekoe, Spaans Venezuela: Sapa, Falsa Mapanare. De naam Banana snake slaat op het feit dat deze slang vaak in transporten van bananen wordt aangetroffen.


Beschrijving: Een slang met bruine dwarsbanden of bruine vlekken op een lichtbruine of bruingele achtergrond. Deze slang bereikt een lengte van maximaal ongeveer 70 cm. Het dier leeft vooral in bomen, maar beweegt zich ook over de grond. Het is een nachtdier dat op Aruba vooral Anolis hagedissen eet (Brongersma, Schall 1975), maar zo nu en dan ook whiptails. In de regentijd worden kikkers gegeten. De pupil is verticaal. De cat-eyed snakes behoren tot de zgn. rear-fanged snakes, die giftanden achterin de bovenkaak bezitten.De prooi wordt niet gewurgd, maar met deze giftanden geïmmobiliseerd. De beet van deze slang is enigszins giftig, doch niet dodelijk. De beet kan zeer pijnlijk zijn, vooral wanneer het een diepe beet betreft.

Nou, dat weten we dan ook weer, met dank aan internet. Het was dus echt een owru kuku. Niet dodelijk, beetje giftig. Beetje uit de buurt blijven dus. Gelukkig is het een nachtdier, dus we zullen elkaar niet vaak tegenkomen...

Geen opmerkingen: