01 maart 2007

Carnaval

't Was vorige week weer even paniek in de tent. Nee, geen slang...veel erger nog. Het was carnaval! We kregen een keurig briefje van de school. Of we de kinderen op maandag 26 februari in traditionele klederdracht of carnavalskostuum naar school wilden sturen. Ja, daar zeg je wat.
Want wat is nou de traditionele klederdracht van Amber en Sietse? Van de etnische kant bekeken is dat niet te bepalen. Door hun aderen stroomt van alles: creools, joods, nederlands, duits, fries, indiaans, zeeuws en negerbloed...zie daar maar wat uit te halen.
Hun huidige traditionele klederdracht bestaat uit een broekje, shirt en een paar laarzen. Bij voorkeur kleding die lekker snel vuil wordt!

Oftewel, moeders zat met de handen in het haar. En vaders maakte zich nergens druk om...gelijk heeft ie.
Zoals het hoort heb ik gewacht tot het allerlaatste moment En zondagmiddag waren we eruit. Amber had nog een leuke Afrikaanse outfit in de kast hangen, gekregen van onze vroegere buurtjes in Utrecht. Voor Sietse werd het een sarong uit Thailand. Twee pètjies (moslim hoedjes), geleend van de buren, maakten het plaatje compleet.
En hop, daar gingen de multiculti kindjes! Ze hebben zich prima vermaakt, gedanst, gespeeld en gesnoept. De school heeft een leuke traditie, alles wat de kindjes niet opkrijgen gaat keurig verpakt in een bakje mee naar huis. Heel fijn, de ouders kunnen zo ook meegenieten!

En vrijdag is het alweer feest. Phagwa! Dan vieren de hindoes het begin van een nieuwe lente. Het is eigenlijk een combinatie van een lentefeest, verlossingsfeest en een nieuwjaarsfeest. Naast lekker eten, zang en dans strooien ze met gekleurde poeder en parfum. Weer een keurig briefje van de school, of we de kinderen wat poeder of parfum mee willen geven...
Het wordt een busje poeder, dat gestrooi met parfum vind ik niks.

Zowiezo kijken we het even aan, want zowel de kids als wijzelf zijn al een paar dagen niet lekker. Waarschijnlijk een buikgriepje, maar we hebben een vaag vermoeden dat het drinkwater ook een rol speelt. De kwaliteit daarvan is de afgelopen weken ineens achteruit gehold, zelfs onze waterfilter en zuiveringstabletten krijgen het niet helemaal schoon.
Voorlopig dus maar even bronwater uit de fles, kijken hoe dat gaat...

Geen opmerkingen: