10 mei 2007

Drukte in de praktijk en een Franse stremming

Het is ondertussen alweer donderdag wanneer ik mezelf tijd gun om even een verslagje te maken over het afgelopen weekend. Het was zaterdag namelijk een belangrijke dag voor de praktijk. Maar een verslagje de dag erna werd onmogelijk gemaakt door twee stroomstoringen en een hele grote internetstoring waar we nu nog steeds last van hebben.
Er is verbinding, zij het met een heel lage snelheid, mailtjes verzenden en ontvangen kan weer sinds gisteren maar het openen van sites is nog iets te veel gevraagd. De internetstoring begon ook op zondag en duurt dus al een flinke poos. Het probleem blijkt buiten Suriname te liggen, de internationale glasvezelkabel die voor de kust ligt tussen Amerika en de Guyana’s (waaronder Suriname) schijnt ergens diep op de zeebodem een beschadiging te hebben.
Een speciale boot van waaruit de werkzaamheden om dit te fixen kunnen plaatsvinden, is al even onderweg vanuit Frankrijk, dus waarschijnlijk zullen we de komende week nog beperkt bereikbaar zij. Omdat we geen sites kunnen openen zal er de komende week ook weinig tot niets met de boeroeswing site en onze weblog kunnen gebeuren. We gaan toch proberen dit berichtje te plaatsen, waarschijnlijk met de hulp van een jonge internet expert in Nederland. Duimen dat het lukt. En anders is het jammer maar niet anders. Er is meer in de wereld dan internet!


Dus zaterdag was de dag van de waarheid. De week ervoor was de volgeplande fitheidscreening geannuleerd door de extreme regenval met de bijbehorende wateroverlast. De voorspellingen voor dit weekend waren ook bar en boos dus toch wel een beetje gespannen ging ik naar bed. Zaterdagochtend was er echter geen vuiltje aan de lucht en deed de zon zijn best om alle spookbeelden uit ons hoofd te doen verdwijnen. Elize had me er laatst al van overtuigd dat een 6 minuten wandeltest op de loopband te onbetrouwbare waarden zou geven dus het mooie weer zou ook meteen een parcours voor de deur toelaten om een gevalideerde test af te nemen.

Dus bij aankomst in de praktijk met gingen Elize en Lineke (mijn nieuwe stagiaire uit Nederland) meteen aan de gang met het uitmeten van het parcours en werden de pilonnen op hun plek gezet. Om 9 uur zouden de eerste deelnemers komen dus wij waren er al iets voor 8 om de laatste voorbereidingen te treffen.
Echter om iets voor half 9 meldde de eerste deelnemer zich al, hij moest van ver komen en was maar vroeg van huis gegaan. Zijn afspraak was om 10 uur! Om die man niet zo lang te laten wachten, is hij tussen het stofzuigen en ordenen van het systeem door alvast getest. Het was voor ons ook meteen een goede test of alles ready was!

Om 9 uur was de eerste lichting van 5 deelnemers er en draaiden we meteen op volle toeren. Ik deed voornamelijk het intakegedeelte met de passieve testen (bloeddruk, buikomtrek, bloedsuiker, vetpercentage en BMI), de studenten namen de inspanningstesten af op een strenge maar vriendelijke manier. De ochtend was topdruk, ik heb non-stop intakes gedaan en zag de deelnemers na hun testen weer terug om het rapport te bespreken. Net als op school krijg je bij ons een rapportcijfer, een 10 is uitstekend en onder de 6 onvoldoende. Ik heb alles bij elkaar die dag slechts drie voldoendes (6,5 en 7) uitgedeeld, de rest was echt van slecht tot zeer slecht. Oké, de normwaardes zijn streng, en ook al zijn ze aangepast aan o.a. leeftijd, het blijven normwaardes. Er waren maar twee personen die de looptest binnen de norm hebben gehaald, de norm voor een te hoog vetpercentage werd ook door bijna alle deelnemers overschreden!

Na een korte pauze tussen de middag hadden we nog wat deelnemers en konden we ons vervolgens gaan richten op het tweede deel van ons dagprogramma, de lezingen.
Jos en Elize hebben de afgelopen weken flink geflyerd en de vrijdag voor de test stond er nog een prikkelend artikel over diabetes en beweging in De Ware Tijd, de grootste krant van Suriname (http://www.dwtonline.com:80//website/nieuws.asp?menuid=71&id=29532). Ook tijdens de fitheidscreening werden potentiële kandidaten door Jos en Elize dringend verzocht om ook in de namiddag of avond (we deden het programma twee keer) langs te komen.

Dat deze twee studenten klaar zijn voor het vak hebben ze me de afgelopen tijd vaker bewezen. En ook de presentaties liepen gesmeerd. Ze vulden elkaar goed aan en zaten goed in de materie. Met z’n drieën konden we alle vragen van een goed antwoord voorzien en hebben we met casuïstiek uit het publiek een paar verhelderende demo’s kunnen geven. Het publiek gaf aan een interessante lezing te hebben gehad en er was behoorlijk wat interesse voor ons programma.
De volgende vraag is natuurlijk hoeveel mensen zich daadwerkelijk gaan aanmelden en hoeveel hiervan dan ook nog voldoen aan de criteria. Ik hoop op korte termijn in ieder geval een groepje te kunnen starten. Jos en Elize zullen deze start niet meer meemaken maar ze hebben wel een fantastisch product neergezet. Vanavond hebben we bij de vereniging van diabetes verpleegkundigen een presentatie. Het geldt voor hen als een nascholingsbijeenkomst, voor ons is het kennisoverdracht en onderdeel van de PR campagne. De ambities om met dit lifestyle programma voor mensen met diabetes ver te komen zijn groot, de eerste stappen verlopen goed, nu is het een kwestie van doorgaan!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wou dat was een leuk verhaal, maar we begrijpen ook dat er nog veel getraind moet worden. Je verhaal staat er nu 2x in.Ik laat friederike even zien hoe ze een berichtje kan plaatsen.
groetjes van ons allemaal
Friederike, Eric , Ton en Brigitte